יבית בנק ישראל תקועה כבר שנה שלמה על 0.1%, שפל כל הזמנים. ובהסתכלות קדימה, לפי מרבית הכלכלנים הריבית תיוותר ללא שינוי עוד חודשים ארוכים וככל הנראה לפחות עד סוף השנה הנוכחית. מבחינת רוכשי הדירות, מדובר בחגיגה כיוון שהמשכנתאות נשארות זולות, ומי מאיתנו לא קיבל לאחרונה את אותו סמס מרגיז עם הכותרת - "הודעה לבעלי המשכנתאות - הריבית בשפל היסטורי של 0.1%". אז הריבית אכן בשפל היסטורי וצפויה להישאר בשפל הזה - אבל המשכנתאות, הן דווקא מתייקרות לאחרונה.
פורסם בתאריך: 07/03/2016
בעזרת חברת יעוץ המשכנתאות 'טאבו ישיר' בדקנו את מחיר המשכנתא עבור דירה במחיר של 1.5 מיליון שקלים בשיעור מימון של 75% ל-25 שנה, היום - ולפני מספר חודשים.
באופן יחסית סטנדרטי חילקנו את המשכנתא ל-3 מסלולים: ריבית פריים, ריבית קבועה וריבית משתנה. שימו לב לנתונים: מי שלקח משכנתא עבור דירה זו במחצית השניה של 2015, התחיל עם החזר חודשי של 4,753 שקלים. מי שירכוש עכשיו את הדירה הזו, יתחיל עם החזר חודשי של 4,935 שקלים. כלמור ההחזר החודשי קפץ בכ-180 שקלים בזמן שריבית בנק ישראלי לא זזה ונותרה בשפל של 0.1%. בהסתכלות לאורך כל חיי המשכנתא, זה כבר פער של מעל 75 אלף שקלים בהחזר הכולל. כסף גדול.
שרון ימטוביץ' מ'טאבו ישיר' מסביר כי "הבנקים שמתמודדים עם אתגרי הריבית האפסית ששוחקת את הרווחיות, החליטו לאחרונה להעלות את מרכיבי הריבית הקבועה והמשתנה, על מנת לשפר הרווחיות במשכנתאות". כך למשל, רוכש שסגר משכנתא לפני חודשיים-שלושה קיבל ריבית קבועה של 2.85% וריבית משתנה של 1.85%. היום יקבלו הרוכשים ריבית קבועה של 3.35% וריבית משתנה של 2.15%.
מאיר סלייטר, אנליסט הבנקים של ירושלים ברוקראז', אומר כי "כאשר הריבית יורדת הדבר הראשון שנפגע זה המרווח על הפקדונות. מרגע שהריבית ירדה עד ל-0.1%, הדבר החל לשחוק בצורה משמעותית גם את הרווחיות של תיקי המשכנתאות בבנקים. צריך להבין שמשכנתא זו ההלוואה בריבית הזולה ביותר כי זו הלוואה יחסית בטוחה וזה גם תחום שיש בו תחרות. עוד צריך להבין שבשנים האחרונות תיקי המשכנתאות הפכו לחלק יותר ויותר מהותי מתיק האשראי של הבנקים, ולכן הבנקים לא יכולים להרשות לעצמם להישחק באפיק הזה שהפך למאוד משמעותי - הם חייבים להרוויח ולכן העלאת הריביות אינו צעד מפתיע".
בהסתכלות קדימה ותחת החשש שהבנקים ימשיכו להעלאות את הריביות, אומר ימטוביץ' כי "ההנחה היא שלא נראה הורדת ריבית נוספת בישראל, לכן כנראה שהתנאים לא יהפכו לטובים יותר עבור נוטלי המשכנתאות. לכן אין ממש למה לחכות. בתוך כך, יש את הסיכון שהבנקים ימשיכו להעלות בהדרגה את הריביות". באופן כללי אומר ימטוביץ' כי "מי שלקח משכנתא עד שנת 2013, ייתכן מאוד שגם ברמת הריביות הנוכחית - עדיין יש כדאיות למיחזור".
אין במידע הנ"ל משום תחליף לייעוץ משפטי והכוונה ואין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ עם גורם מוסמך העוסק בתחום בטרם תחילת כל פעולה או קבלת כל החלטה . הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות .